15.9 C
Kretinga
18 gegužės Šeštadienis
spot_img
spot_img

Beveik du šimtai vaikų sostinėje laukia globėjų: ką reikia žinoti apie globą Vilniuje ir visoje Lietuvoje

Ar jau skaitėte?

Globos situacija Vilniuje, kaip ir visoje šalyje, gerėja – vaikų globos įstaigose mažėja, jų globą perima šeimos, suteikdamos savo namų aplinką ir rūpestį. Tačiau vaikų gerovės srityje dirbantys socialiniai darbuotojai pabrėžia, kad siekiamybė – visiems vaikams suteikti saugią globą šeimose, o savo namų duris atverti gali kiekviena kelis kriterijus atitinkanti bei motyvuota šeima ar asmuo. Kokie įsitikinimai apie globą tėra mitai ir ką verta žinoti kiekvienam susimasčiusiam apie globą, pasakoja ekspertė.

- Reklama -

Pastarųjų ketverių metų tendencijos rodo, kad globos institucijose visoje Lietuvoje globojamų vaikų skaičius sumažėjo beveik per pusę – nuo 2419 iki 1221. Vilniuje vien 2022-aisiais bendruomeniniuose globos namuose nuolatinė globa nustatyta 185 vaikams.

Iliustracinė nuotrauka.

Socialiniai darbuotojai pabrėžia, kad siekiama globą šeimose suteikti visiems vaikams, nes kiekvienas vaikas turėtų turėti galimybę augti šeimoje, ruoštis savarankiškam gyvenimui, sulaukti artimo palaikymo. Tačiau vis dar trūksta giminystės ryšiais nesusijusių globėjų – 2022-aisiais Vilniuje globa šeimoje 56 vaikams nustatyta pas artimus giminaičius ir maždaug perpus mažiau (26-iems vaikams) – pas giminystės ryšiais nesusijusius asmenis.

„Kad taptų globėjais, giminystės ryšiais nesusijusiems žmonėms neretai prireikia žymiai daugiau motyvacijos, jie dar stipriau suvokia savo atsakomybę, o vaikai tai jaučia. Todėl visada dvejojantiems sakome – nebijokite ir išdrįskite, jūsų apsisprendimas gali kažkam pakeisti gyvenimą“, – teigia Jūratė Kristina Kasinskienė, vykdanti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Socialinių paslaugų skyriaus vedėjos pareigas.

Vis dėlto, kaip pastebi specialistė, žmonės nuo tapimo globėjais neretai sulaiko klaidingi įsitikinimai apie šį procesą.

Pirmas mitas – ne giminaičiams taikomi griežtesni reikalavimai

Pasak specialistės, su potencialiai globojamais vaikais giminystės ryšiais nesusieti žmonės dažniausiai baiminasi vieno – kad jiems siekiant globos ar įvaikinimo bus keliami papildomi reikalavimai. Tačiau, kaip pabrėžia J. K. Kasinskienė, jokie papildomi kriterijai nėra keliami.

- Reklama -

„Visų globėjais pasiryžusių tapti asmenų prašome atitikti tuos pačius kriterijus – nesvarbu, ar jus su vaiku, kurį globosite, sieja giminystės ar kiti anksčiau suformuoti artimi ryšiai, ar ne. Jokiai grupei asmenų nereikia atitikti išskirtinių sąlygų, kad galėtų tapti globėjais ir pasidalinti namų šiluma su tėvų globos netekusiu vaiku“– patvirtina specialistė.

Antras mitas – norint tapti globėju reikia atitikti eilę kriterijų

Dar vienas klaidingas įsitikinimas, kuris neretai sustabdo žmones nuo tapimo globėjais – manymas, kad jiems bus taikomi itin griežti reikalavimai. Pavyzdžiui, kad globėju gali tapti tik susituokę, nuosavą būstą turintys asmenys, kurie jau turi vaikų auginimo patirties ir gauna aukštas pajamas.

Pasak specialistės, taip tikrai nėra, reikalavimai nėra tokie griežti, svarbiausia yra žmonių nusiteikimas ir saugių sąlygų vaikui užtikrinimas – ar tai būtų nuosavas, ar nuomojamas būstas.

„Įsitikinimai, kad, globėjais gali tapti tik susituokę asmenys, šeimos, kurios turi patirties su vaikų auginimu yra klaidingi. Žinoma, jau turima patirtis padeda būsimiems globėjams, tačiau dažnai globėjais tampa ir vieniši asmenys, taip pat neturintys nuosavo būsto, neturintys aukštų pajamų. Svarbiausia užtikrinti vaikui saugias sąlygas augti ir turėti stabilias pajamas, kurių užtektų šeimai, taip pat globos išmokas naudoti pagal paskirtį, vaiko poreikiams užtikrinti“, – pabrėžia J. K. Kasinskienė.

Trečias mitas – privaloma iš anksto turėti reikiamas žinias

Anot specialistės, tapimą globėjais svarstantys asmenys taip pat retkarčiais mano, kad jau iškart turi žinoti, kaip auginti globojamą vaiką, baiminasi pasiruošimo proceso. Tačiau J. K. Kasinskienė pabrėžia, jog visiems, ketinantiems tapti globėjams, bene visos reikiamos žinios suteikiamos GIMK mokymuose (Globėjų (rūpintojų) ir įtėvių mokymas ir konsultavimas).

Juose suteikiamos teorinės ir praktinės žinios apie vaiko raidą, apie jo natūralų domėjimąsi savo šaknimis, vyksta įvairios diskusijos, individualūs pokalbiai.

„GIMK mokymai skirti kuo labiau padrąsinti galimus globotojus, kad jie sužinotų kuo daugiau reikiamos informacijos. Mokymuose padedama globėjams pažinti vaiką, jo psichologiją, kartu su specialistu aptariami visi aktualūs klausimai, įgyjama pagrindinių žinių ir gebėjimų“, – pasakoja specialistė.

Ketvirtas mitas – globos reikia „sunkiems“ vaikams

Dar viena klaidinga nuostata, kad vaikai, kuriems reikia globėjų, yra taip vadinami „sunkūs vaikai“, kurie gali sukelti papildomų rūpesčių. Tai – netiesa; vaikams globos poreikis nustatomas ne todėl, kad jie netinkamai elgėsi, o todėl, kad tėvai jais negalėjo tinkamai pasirūpinti, užtikrinti jų saugumo bei poreikių.

Tačiau net ir susidūrus su natūraliais, kiekvienoje šeimoje kylančiais auklėjimo ar bendravimo sunkumais, globėjams visada užtikrinama ilgalaikė, socialinių darbuotojų ir kitų globojančių šeimų bendruomenės parama, prireikus – psichologų pagalba, o viso proceso metu globėjams priskiriamas globos koordinatorius.

„Globėjai nepaliekami vieni, kilus sunkumams visada gali kreiptis pagalbos į Globos centrą (Vilniuje jų veikia penki) ir nemokamai gauti visapusišką specialistų pagalbą. Pagal poreikį, globėjai gali individualiai ar grupiniuose susitikimuose konsultuotis su socialiniais darbuotojais, psichologais ar specialistais. Taip pat mieste veikia savipagalbos grupės, seminarai, kuriuose savo patirtimi dalijasi patys globėjai, žiniomis – įvairūs specialistai. Ir visos šios paslaugos yra teikiamos nemokamai“, – teigia specialistė.

Visus besidominančius vaikų globa daugiau informacijos kviečiame ieškoti internetiniame puslapyje https://globa.vilnius.lt/.

spot_img

Kaip apsiauti vairuojant: geriau basomis nei su šlepetėmis

Eismo nelaimės dažnai įvyksta dėl prastų oro sąlygų, prie vairo sėdinčio asmens neatidumo ar transporto priemonės techninio gedimo, tačiau eismo įvykio priežastimi gali tapti ir netinkamai pasirinkta vairuotojo avalynė. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad vairuotojo...

Mieste vyks tradicinė Gatvės muzikos diena

Šeštadienį visoje šalyje rengiama Gatvės muzikos diena, kviesianti gyventojus į iki vėlaus vakaro vyksiančius nemokamus muzikinius pasirodymus. Pasak renginio organizatorių, profesionalių muzikantų ir mėgėjų pasirodymai šiemet vyks 35-iuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, taip pat ir...

Hipertenzija sergančių jaunų žmonių skaičius išaugo beveik 6 kartus

Gegužės 17-oji – Pasaulinė hipertenzijos diena. Šią dieną profesorius, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Nefrologijos centro vadovas, Lietuvos hipertenzijos draugijos pirmininkas ir Lietuvos inkstų fondo prezidentas Marius Miglinas atkreipia dėmesį į opią problemą –...

ORAI: Palangoje ir Šventojoje dieną vyraus debesuotumas, su pertraukomis švies saulė

Palangoje ir Šventojoje dieną vyraus debesuotumas, su pertraukomis švies saulė, temperatūra kils iki 25°C. Vėjas silpnas, 1-4 m/s, gūsiai iki 8 m/s. Vakare numatomas lietus, temperatūra kris iki 17°C. Dieną vyraus sausa, vakare krituliai...

Gegužės 18-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO, Gatvės muzikos diena

Gegužės 18-oji – Tarptautinė muziejų diena; Tarptautinė žavėjimosi augalais diena; Gatvės Muzikos Diena. Gegužės aštuonioliktoji, šeštadienis – 138-oji metų diena (šeštoji 20-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 226 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Erdmantas,...

Astrologinė prognozė gegužės 18-ajai, šeštadieniui

AVINAS. Šiandien būsite nusiteikę aktyviai veikti. Kad ir ko imsitės – ūkinių darbų, meistravimo, sportinių užsiėmimų ar kt. – rezultatai nenuvils. Tik turėtumėte itin tausoti sveikatą, vengti netinkamo maisto, svaigalų. JAUTIS. Diena pažers pagundų. Tai...

„Rimi“ laukiami visi – prekybos tinklas įgyvendino regos negalią turinčio Ainoro svajonę

Regos negalia Ainorui Dambrauskui netapo kliūtimi siekti savo svajonės: baigęs mokslus jaunuolis sėkmingai įsidarbino Įvairovės mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ klientų aptarnavimo centre. Ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pažymi, kad Ainoro...

Kaune motociklas rėžėsi į automobilį: motociklininkas – sunkios būklės

Penktadienį Kaune į lengvajį automobilį „Suzuki“ rėžėsi motociklas. Įvykio metu sunkiai sužalotas motociklininkas, pranešė portalas lrt.lt. Anot portalo, nelaimė, kuomet Savanorių prospekte susidūrė motociklas ir automobilis, įvyko apie 16 val. Kaip nurodė įvykio liudininkai, galimai į...

Dalyje uostamiesčio savivaldybė siūlo atsisakyti rinkliavos už parkavimą

Siekiant klaipėdiečius paskatinti aktyviau lankytis senamiestyje bei įvertinus verslo atstovų pasiūlymus, Klaipėdos savivaldybė siūlo dalyje miesto atsisakyti rinkliavos už automobilių statymą. Anot miesto valdžios, kiekvieną dieną nuo 12.00 val. iki 14.00 val. siūloma atsisakyti rinkliavos...

G. Nausėda matytų V. Blinkevičiūtę premjerės pareigose: mėginčiau įkalbėti

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad matytų Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderę Viliją Blinkevičiūtę einančią premjerės pareigas po rudenį vyksiančių Seimo rinkimų. „Matyčiau, bet tai priklauso ir nuo pačios ponios Blinkevičiūtės“, – interviu Eltai sakė antrosios...

Jonavoje policijos pareigūnai sulaikė galimai narkotines medžiagas platinti pasirengusį asmenį

Jonavoje policijos pareigūnai ketvirtadienį sulaikė galimai narkotines medžiagas platinti pasirengusį asmenį, pranešė policija. Kaip skelbė Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, Jonavos pareigūnai surengė pasalą Jonavoje ir sulaikė du vyrus, iš kurių – vienas (gim. 1995...

Sąmyšį Kauno oro uoste kėlė neblaivus keleivis

Pasieniečiai Kauno oro uoste sulaikė iš Jungtinės Karalystės parskridusį vyrą, lėktuve padauginusį alkoholio ir ėmusį siautėti keleivių atvykimo salėje. Sulaikius keleivį paaiškėjo, kad jis turi, įtariama, suklastotą lietuvišką vairuotojo pažymėjimą. Trečiadienį prieš vidurnaktį Kauno oro...

Vilniuje, prie policijos komisariato, apvirto automobilis, vairuotojas neblaivus

Sostinėje penktadienį prie Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) apvirto automobilis, kurį vairavo neblaivus vyras. Avarija įvyko Naujamiesčio mikrorajone, Taraso Ševčenkos gatvėje, netoli Vilniaus AVPK. Lengvasis automobilis apvirto ant stogo, kliudė mažiausiai vieną transporto priemonę....

Teismui perduota byla dėl bandymo į Šiaulių kalėjimą atsisiųsti kvaišalus

Šiaulių apygardos teismui perduota baudžiamoji byla dėl bandymo į kalėjimą atsisiųsti narkotines medžiagas, pranešė prokuratūra. Anot prokuratūros, prieš teismą stos psichotropinių medžiagų kontrabanda ir pasikėsinimu disponuoti dideliu jų kiekiu kaltinamas ne kartą teistas 32-ejų vyras. Ikiteisminį...

Vilniuje, prie policijos komisariato, apvirto automobilis

Sostinėje penktadienį prie Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) apvirto automobilis. Avarija įvyko Naujamiesčio mikrorajone, Taraso Ševčenkos gatvėje, netoli Vilniaus AVPK. Lengvasis automobilis apvirto ant stogo. Dėl avarijos uždarytas eismas T. Ševčenkos gatve.

2030 metais elektra Lietuvoje vidutiniškai turėtų kainuoti iki 6 centų už kilovatvalandę

Lietuvai iki 2030 metų pasigaminant visą reikalingą elektros energijos kiekį iš šalies viduje esančių atsinaujinančios energijos šaltinių, elektra gyventojams, neįskaitant skirstymo ir perdavimo tarifų, kainuotų vidutiniškai 55 eurus už megavatvalandę (MWh) arba maždaug 5–6...

Ignalinos rajone prie tvenkinio rastas jaunuolio kūnas

Ignalinos rajone prie tvenkinio rastas 20-mečio jaunuolio kūnas. Kaip pranešė Utenos apskrities policija, ketvirtadienio vakarą, apie 18.03 val., Naujojo Daugėliškio seniūnijoje, Naujoje Daugėliškio kaime, prie tvenkinio rastas mirusio vyro kūnas be išorinių matomų smurto žymių. Pradėtas...

Kretingoje buvo pažeistas dujų vamzdis: išvesti gyventojai ir sustabdytas eismas

Kretingoje dėl pažeisto dujų vamzdžio iš namo buvo išvesti 8 gyventojai, gatvėje sustabdytas eismas. Kaip pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, ketvirtadienį, 13.37 val., gautas pranešimas, kad Palangos gatvėje, lauke vykdant darbus, buvo pažeistas dujų...

Klaipėdoje iš Danės upės ištrauktas vyro kūnas

Klaipėdoje iš Danės upės ištrauktas 87 metų vyro kūnas. Kaip pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, ketvirtadienį, 11.11 val., buvo gautas pranešimas, kad Žolynų gatvėje, upėje po vandeniu yra vyro kūnas. Jis buvo už 1,5...

Klaipėdoje iš Danės upės ištrauktas vyro kūnas

Klaipėdoje iš Danės upės ištrauktas 87 metų vyro kūnas. Kaip pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, ketvirtadienį, 11.11 val., buvo gautas pranešimas, kad Žolynų gatvėje, upėje po vandeniu yra vyro kūnas. Jis buvo už 1,5...

Lietuvoje tūkstančiai keturkojų neturi namų

18,5 tūkst. augintinių Lietuvoje neturi namų – toks rodiklis atskleidžiamas tarptautinės korporacijos „Mars“ atliktame tyrime „Beglobių gyvūnų augintinių situacija pasaulyje“ („State of Pet Homelessness Project“), į kurį „Mars Lietuvos“ iniciatyva buvo įtraukti ir Lietuvos...

Klaipėdoje iš degančio buto ugniagesiai išnešė moterį

Klaipėdoje kilus gaisrui bute, ugniagesiai iš gaisravietės išnešė moterį. Kaip pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, vėlų ketvirtadienio vakarą, 23.41 val., gautas pranešimas, kad H. Manto gatvėje dega daugiabučio gyvenamojo namo butas. Atvykus ugniagesiams, iš penktame...
spot_img
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS