7.9 C
Kretinga
13 gegužės Pirmadienis
spot_img
spot_img

Vaistininkė atsako į 10 dažniausiai užduodamų klausimų apie skiepus

Ar jau skaitėte?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenys rodo, kad nuo 40-os metų savaitės, laikomos oficialiu gripo, koronaviruso ir kitų ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų sezono startu, iki dabar sergamumo lygis ženkliai ūgtelėjo. O daugiau nei 500 Lietuvos gyventojų netgi hospitalizuoti. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Ieva Sauserytė paaiškina, kad vienintelis išties veiksmingas būdas išvengti galimų sunkių šių ligų komplikacijų yra vakcinacija. Vyresnio amžiaus, lėtinių ligų ir kitų didesnės rizikos būklių turintys asmenys jau yra skiepijami valstybės lėšomis, o norinčių pasiskiepyti nekompensuojamai taip pat kasmet daugėja. Deja, ne visi pacientai turi pakankamai informacijos ir žinių apie skirtingų ligų vakcinacijos procesus ar vakcinų šalutinį poveikį. Tad vaistininkė atsako į 10 dažniausiai užduodamų klausimų apie skiepus.

- Reklama -

1. Ar galima tą pačią dieną pasiskiepyti keliomis vakcinomis?

Ir taip, ir ne. Jei pacientas ruošiasi skiepytis keliomis gyvomis, pavyzdžiui, tymų, parotito, raudonukės, vėjaraupių vakcinomis, jas turi skirti bent 30 dienų laikotarpis. Ši taisyklė negalioja negyvoms vakcinoms: gripo, erkinio encefalito, meningokoko, kuriomis galima skiepytis tą pačią dieną. Tačiau rekomenduojama skirtingam skiepui skirti skirtingą petį. Taip pat nebūtina daryti pertraukos skiepijantis gyvomis ir negyvomis vakcinomis.

2. Kuo skiriasi gyvos ir negyvos vakcinos?

Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Ieva Sauserytė.

Yra dvi pagrindinės vakcinų rūšys: gyvos vakcinos ir negyvos vakcinos. Gyvų susilpnintų vakcinų sudėtyje yra nedidelė laboratorijoje susilpninto ligos sukėlėjo (viruso ar bakterijos) dozė. Įskiepijus tokią vakciną į žmogaus organizmą, joje esantis mikroorganizmas ima daugintis, taip stimuliuodamas žmogaus imuninę sistemą ir sukurdamas imuninį atsaką prieš konkrečią ligą. Nors gyvoje vakcinoje ir yra susilpnintas ligos sukėlėjas, jis žmogaus nesusargdina.

Inaktyvuotos vakcinos, dar vadinamos negyvomis, yra gaminamos bakterijas ar virusus karščiu ir/ar cheminėmis medžiagomis paverčiant neveikliais. Šiose vakcinose gali būti visas negyvas mikroorganizmas ar tam tikri išgryninti jo komponentai. Kadangi inaktyvuotose vakcinose mikroorganizmai yra negyvi, jie negali daugintis, tačiau tokių vakcinų sudėtyje vis tiek yra pakankamas kiekis nepakitusių mikroorganizmų paviršiaus antigenų, kurie sukelia imuninį atsaką žmogaus organizme.

3. Kada geriausia planuoti skiepus?

Skiepus nuo gripo geriausia planuoti rudens ar žiemos mėnesiais, nes gripo sezono pradžia dažniausiai yra laikoma 40-ta metų savaitė. Kadangi visuomenėje plintantis gripo virusas kiekvienais metais mutuoja, vakcinų sudėtis kasmet taip pat skiriasi – jos atitaikomos pagal tuo metu vyraujantį viruso tipą.

Erkinio encefalito vakcina taip pat rekomenduojama skiepytis rudens bei žiemos mėnesiais ar ankstyvą pavasarį. Erkės tampa aktyvios vidutinei lauko temperatūrai pasiekus 5–6 laipsnius šilumos, todėl šiltuoju metų periodu patariama jau būti visiškai apsisaugojus. Skiepijantis nuo erkinio encefalito ir norint jaustis drąsiai, vieno skiepo, deja, nepakanka. Tam, kad susidarytų kuo didesnė apsauga nuo šio klastingo viruso, būtina įvykdyti visą vakcinacijos schemą.

- Reklama -

Štai vakcina nuo pneumokoko galima skiepytis ištisus metus. Anot vaistininkės I. Sauserytės, visų trijų vakcinų nemokamai sulaukti gali rizikos grupėse esantys asmenys, pavyzdžiui, vyresni nei 65 metų amžiaus žmonės (nuo šių metų pradžios vakcina nuo pneumokoko nemokamai skiepijami 75-erių ir vyresni šalies gyventojai), sergantieji onkologinėmis ar reumatinėmis ligomis. Tačiau net ir valstybės nekompensuojamos vakcinos pernelyg kišenių neištuštins – „Camelia“ kasmet kviečia apsaugoti save nuo skirtingų virusų pasiskiepijant, o su lojalumo kortelėmis taikomos nuolaidos.

4. Kas kiek laiko reikėtų revakcinuotis nuo pneumokoko, erkinio encefalito ir gripo?

Nors gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti kiekvieno šaltojo sezono pradžioje, kad būtų galima jaustis saugiems nuo šios užkrečiamos ligos visus likusius metus, vakcinuotis galima ir vėliau. Tačiau jei nuo gripo skiepijamasi, pavyzdžiui, šiltojo sezono metu, negalima užtikrinti, kad ta pati vakcina apsaugos ir nuo jau spėjusio mutuoti gripo viruso, šaltojo sezono pradžioje.

Nuo erkinio encefalito yra skiepijama pagal schemą – pirma dozė suleidžiama paciento pasirinktu metu, antra – po 1–3 mėnesių, trečia – praėjus 6–12 mėnesiams po antros dozės. Skiepijimas galimas ir pagal pagreitintą schemą: pirma dozė suleidžiama paciento pasirinktu metu, antra – po 14 dienų, trečia – po 6–12 mėn. nuo antros dozės. Asmenims iki 60 metų pirma palaikomoji dozė reikalinga praėjus 3 metams po trečios dozės, vėliau kas 5 metus. Vyresniems nei 60 metų asmenims visos palaikomosios dozės rekomenduojamos kas 3 metus po trečiosios dozės.

Pneumokoko vakcinų yra kelios rūšys. Tikslų skiepų planą paaiškinti gali šeimos gydytojas ar skiepijantis vaistininkas, atsižvelgęs į vakcinos specifiką. Vaistinėse skiepijama vienkartine vakcina, kuria galima skiepytis nuo 18 metų.

5. Kada skiepus verčiau atidėti?

Skiepijimą reikia atidėti asmenims, sergantiems ūmine kvėpavimo takų infekcija su karščiavimu. Negalima skiepyti tų žmonių, kurie yra alergiški kuriai nors vakcinos informaciniuose dokumentuose nurodytai veikliajai ar pagalbinei medžiagai.

6. Kaip elgtis pasiskiepijus? Ar galima iškart grįžti į darbą?

Parą po pasiskiepijimo patariama vengti intensyvios fizinės veiklos, alkoholio vartojimo. Nerekomenduojama kaitintis vonioje ar saunoje, nes aplinkos karštis gali išprovokuoti ir pakilusią kūno temperatūrą. Pasiskiepijusiems vasarą, geriau nesimaudyti atviruose vandens telkiniuose dėl galimos infekcijos rizikos.

7. Kodėl po skiepo gali pakilti temperatūra arba skaudėti ranką?

Kiekvienas skiepas yra organizmui svetimas baltymas, tad patekęs į jį, sukelia skirtingas reakcijas. Dažnai pasireiškia vietinė reakcija, kai patinsta ar parausta dūrio vieta ir bendroji reakcija, kada kartais pakyla kūno temperatūra, jaučiamas nuovargis. Tačiau to tikrai nereikėtų išsigąsti – organizmas tokiu būdu įgyja imunitetą virusui, mokydamas kūną kovoti su infekcija. Pastaroji reakcija dažniausiai trunka vos dieną ar kelias.

8. Apie ką svarbu pasakyti vaistininkui atėjus skiepytis?

Asmenims, sergantiems sunkia ūmine ar karščiavimu pasireiškiančia liga, vakcinaciją reikia atidėti. Lengvų infekcinių susirgimų atvejais ir silpnai karščiuojant skiepų atidėti nebūtina, tačiau geriausia vis tiek informuoti vaistininką ar kitą skiepijantį specialistą. Negalima skiepyti tų žmonių, kurie yra alergiški vakcinos sudedamajai daliai.

Kai kuriomis vakcinomis nėščiosioms skiepytis negalima, pavyzdžiui, vėjaraupių, tymų ar raudonukės. Erkinio encefalito vakcina taip pat nerekomenduojama. Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija skatina net ir besilaukiant kūdikio, nepraleisti skiepų nuo gripo, kokliušo, stabligės bei difterijos skiepo.

9. Jeigu jau persirgau gripu, ar vis tiek vertėtų skiepytis?

Gripo sezono metu cirkuliuoja ne vienas, o keli skirtingi gripo virusai, todėl įvardinti kuriuo gripo tipu užsikrėtėte, galima tik atlikus specializuotus tyrimus. Sezono metu žmogus gali susirgti net ir kelis kartus. Persirgus, vis tiek naudinga pasiskiepyti kiekvieną sezoną, nes kasmet vaistines ir sveikatos priežiūros įstaigas pasiekia naujausia vakcina, kuri geriausiai atitinka vyraujantį viruso tipą.

10. Ką daryti, jeigu žmogus bijo adatų?

Kai žmogus išsigąsta, jam gali ne tik pradėti smarkiau plakti širdis, bet ir nutikti atvirkščiai – spaudimas ir širdies ritmas gali susilpnėti, tad prarandama sąmonė. Todėl rekomenduojama praktikuoti įvairias atsipalaidavimo technikas: meditaciją, kvėpavimo, raumenų atpalaidavimo pratimus. Tai padės ne tik vakcinacijos metu, bet ir daugybėje kitų gyvenimiškų situacijų.

Prieš skiepijantis taip pat patartina lengvai ir ramiai pakvėpuoti: įkvėpti per nosį, užlaikyti kvapą, iškvėpti per burną. Pakartoti kelis kartus. Kartais padeda ir savęs raminimas ir kartojimas mintyse „tau neskaudės“, „viskas bus gerai“.

spot_img

Astrologinė prognozė gegužės 13-ajai, pirmadieniui

AVINAS. Nors jums norėsis ramybės, artimieji reikalaus daugiau dėmesio. Pasistenkite juos išklausyti. Tai gali suteikti lengvą susitaikymą, jeigu kilo problemų asmeniniuose santykiuose. JAUTIS. Šiandien jums seksis užsiimti protine veikla, organizuoti renginius ar pan. Jei užplūs...

Astrologinė prognozė gegužės 12-ajai, sekmadieniui

AVINAS. Geriausiai šiandien seksis bendrauti su artimais žmonėmis įprastoje aplinkoje. Galite surengti namuose ar sodyboje nedidelę gurmanišką puotą savo artimiesiems, vaikams. JAUTIS. Neatsisakykite gauto pakvietimo, pasiūlymo apsilankyti pas draugus, kaimynus ar gimines. Jūs tikrai labai...

Padėkos Palangos savivaldybėje veiklą vykdantiems verslininkams

Palanga, kasmet pamininti Pagarbos mokesčių mokėtojams dieną jau tapo gražia tradicija. Šiandienos vakarą, garbingoje Kurorto muziejaus aplinkoje, buvo sukvieti tie Palangos verslininkai ir gyventojai, kurie teikia privataus apgyvendinimo paslaugas ir šiemet įnešė didžiausią indėlį...

Astrologinė prognozė gegužės 11-ajai, šeštadieniui

AVINAS. Nederėtų rizikuoti nei reputacija, nei pinigais, kad ir kaip viliojamai nuskambėtų avantiūristinis pasiūlymas. Reformas namų ūkyje, asmeniniame gyvenime reikia vykdyti apgalvotai, tariantis bei derinant interesus su šeimos nariais. JAUTIS. Regis, neišvengsite nesusipratimų. Jūsų požiūris...

Įsigiję pigiau vištienos „Rimi“, pasiruošite kepsnelių „Eurovizijos“ vakarui: pirštus apsilaižys visa draugų kompanija

Šeštadienį lauksite svečių „Eurovizijos“ vakarui ir nežinote, ką greitai, skaniai bei pigiai paruošti? Pamarinavę vištienos šlauneles su citrinos žievele, aromatingais kepsneliais mėgausitės vos po pusvalandžio. Šis patiekalas atsieis itin pigiai: ingredientų sąrašas trumpas, paruošimas...

Astrologinė prognozė kitai savaitei

Astrologinė prognozė kitai savaitei, gegužės 13–19 dienoms. AVINAS Savaitės pradžia provokuos avantiūroms, rizikai, tiek susijusiai su meile, tiek su pirkimais-pardavimais bei verslais. Gali būti smagu, o gal šį kartą avantiūrizmas išeis ir į naudą. Seksis visuomeninėje...

Netrukus iš Palangos pradės tiesioginiai skrydžiai į Amsterdamą

Šiandien Palangos savivaldybėje įvyko svarbus susitikimas su Nyderlandų Karalystės ambasadoriumi Jack Twiss Quarles van Ufford. Diskusijos metu buvo aptarta daugybė svarbių klausimų, susijusių su miesto infrastruktūros plėtra ir tarptautinio bendradarbiavimo stiprinimu. Ambasadoriaus vizitas buvo puiki...

Šeimos gydytoja papasakojo, kokių klaidų nedaryti, norint sėkmingai mesti svorį

Sparčiai šylant, orams nemaža dalis žmonių pradeda intensyviai ruoštis vasaros sezonui ir daugiau dėmesio skiria savo kūno linijoms. Tiesa, net pradėjus aktyviau sportuoti ir riboti tam tikrų maisto produktų kiekį, ne visada gali pavykti...

Kokie orai savaitgalį laukia svečių atvykstančių į „Gintarinį savaitgalį“

Šį savaitgalį Palangoje vyks „Gintarinis savaitgalis“, žadantis daug įvairių pramogų ir veiklų, o orai pridės saulės ir šiek tiek šalčio. Penktadienis: Dieną oras išsisklaidys, ir saulė pradės šviesti, temperatūra sieks iki 11 °C, vėjas palaipsniui...

Pristatė Lietuvoje kelionę pradėjusį vėžio „konsultacijų kabinetą“: net 40 proc. vėžio atvejų galima išvengti

Onkologinių susirgimų tikimybė visuomenę vis dar itin gąsdina, o apie prevencines programas ir šiuolaikinį gydymą gyventojai žino nepakankamai. Todėl Europos Sąjungos (ES) kovos su vėžiu misijos turas pradėjo kelionę Vilniuje – „konsultacijų kabinete“ žiniomis...

Spalvomis, kvapais ir skoniais užburiantis Tunisas – dykumų oazės ir balto smėlio paplūdimiai nukels...

Krištolo skaidrumo Viduržemio jūros skalaujami ir palmėmis nusėti balto smėlio paplūdimiai ne vieną keliautoją atvilioja į egzotiškąjį Tunisą, kone kiekviename žingsnyje stebinantį ryškiais kontrastais. Afrikos spalvų, kvapų bei skonių pripildytos kelionės akimirkos dar ilgai...

ORAI: Penktadienį Palangoje ir Šventojoje diena prasidės lietinga, tačiau nuo pietų debesys prasklaidys ir...

Penktadienį Palangoje ir Šventojoje diena prasidės lietinga, tačiau nuo pietų debesys prasklaidys ir išlaisvins saulę, temperatūra svyruos nuo 5 iki 11 °C. Vėjas sustiprės iki 7 m/s vakarop, o juntamoji temperatūra kris iki 2...

Gegužės 10-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO (Buhalterių diena)

Gegužės 10-oji – Buhalterių diena. Gegužės dešimtoji, penktadienis – 130-oji metų diena (penktoji 19-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 234 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Bertolda, Bertoldas, Putinas, Sangailė, Viktorina; rytoj: Dalius, Mamerta, Mamertas, Mamertina,...

Astrologinė prognozė gegužės 10-ajai, penktadieniui

AVINAS. Šiandien nemažai bendrausite, tačiau kai kurie pokalbiai virs ginčais ir ims varginti. Gali atsirasti techninių, transportavimo, prekybinių rūpesčių. Viską nesunkiai sutvarkysite ir išspręsite, jei tik nesinervinsite ir nenuleisite rankų. JAUTIS. Diena bus kupina piniginių,...

Vaikų diena su YOGUGU ledais Palangoje!

Labas visiems! Ar jau pasiilgotė mūsų neprilygstamų ledų Palangoje? Kaip ir kiekvienais metais, grįžtame su kasmetine ledų švente, kurią organizuojame būtent jums, mūsų mieli svečiai! Šį kartą švenčiame Vaikų dieną ir kviečiame visus: ateikite...

Palangos kelio saugumo iššūkiai: Šventosios ir Darbėnų sankryžų problema

Palangoje, kuris yra vienas iš Lietuvos kurortų, yra dvi itin pavojingos eismo vietos – Šventosios ir Darbėnų sankryžos ant A13 magistralinio kelio. Šios vietos yra žinomos kaip "juodosios dėmės", terminas, kuris apibūdina kelių ruožus,...

Baigėsi išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose: tarp aktyviausių – Palangos miesto rinkėjai

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia, kad, per tris išankstinio balsavimo dienas rinkdami Prezidentą ir spręsdami referendume dėl pilietybės išsaugojimo iš viso balsavo beveik 170 tūkstančių rinkėjų. Preliminariais VRK duomenimis, rinkėjų aktyvumas pasiekė 7,1 proc. nuo...

„Rimi“ naujovė taromatuose: padės neprarasti nė vieno cento už grąžintą tarą

„Rimi“ pirkėjai nuo šiol galės pasirinkti, kaip jie nori susigrąžinti pinigus už depozitinę tarą. Iki šiol sugrąžinę depozitą, pirkėjai gaudavo popierinį kvitą, kurį galėdavo išleisti apsipirkdami „Rimi“, arba susigrąžindami kvite nurodytą sumą „Rimi“ kasose....

Lietuvoje surengtos HIMARS kovinio šaudymo pratybos: paleisti šoviniai į taikinius Baltijos jūroje

Ketvirtadienio popietę prasidėjo Lietuvos ir JAV kariuomenių kovinio šaudymo pratybos „Neatidėliotinas atsakas 2024“. Jų metu į Baltijos jūrą šaudoma iš reaktyvinės salvinės ugnies sistemos HIMARS. Tokios pratybos Lietuvoje vykdomos pirmą kartą. Pratybos vyksta Kairiuose, Klaipėdoje rajone, esančiame Brigados generolo Povilo Plechavičiaus...

Klaipėdos savivaldybė prašo Aplinkos ministerijos aiškesnio statybų reglamentavimo pajūryje

Klaipėdos savivaldybė prašo Aplinkos ministerijos atkreipti dėmesį į susirūpinimą keliančias statybas rekreacinėse teritorijose pajūryje. Kaip teigia uostamiesčio savivaldybė, fiksuojami atvejai, kai be jokios projektinės dokumentacijos ir statybą leidžiančių dokumentų statomi moduliniai pastatai. Teritorijų planavimo...

Ar Klaipėdos apžvalgos ratas ne bus konkurencija Palangos ratui?

Klaipėda netrukus pasipuoš nauja pramoga – šiauriniame miesto rage iškils apžvalgos ratas, kuris lankytojus priims jau nuo kitos savaitės. Miesto meras Arvydas Vaitkus savo socialiniuose tinkluose pasidalino žinia, kad montavimo darbai jau beveik baigti,...

Kas laimės šį savaitgalį? „Iki“ nuolaidiškėse pasiseks visiems: TOP 3 greitos idėjos užkandžiui, pietums...

Ir šeštadienį, ir sekmadienį teks rinktis, kam skirti savo balsą. Tačiau svarstyti, ką skanaus ir nebrangaus pasiruošti belaukiant rezultatų, nereikės. „Iki“ nuo ketvirtadienio kviečia į tradicines „Nuolaidiškes“ – pažėrė aibę gerų pasiūlymų ir siūlo...
spot_img
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS